Lupta împotriva noului coronavirus se desfășoară la toate nivelurile, cercetători și ingineri lucrând, permanent, pentru a descoperi un vaccin-minune sau o tehnologie care să învingă ”ucigașul nevăzut”.
Inginerii din Bahrain anunță că un robot care poate ”ucide” noul coronavirus – testat în mediu industrial – poate fi considerat ”o nouă revoluție medicală”. Robotul elimină până la 90% din microorganisme, inclusiv coronavirusul, atacând ADN-ul acestora, iar succesul său se datorează acțiunii razelor ultraviolete.
Prin această tehnologie, robotul poate dezinfecta încăperile în doar 30 de minute, razele sale UV fiind suficient de puternice pentru a distruge ADN-ul coronavirusului. Specialiștii transmit că acest robotul poate elimina până la 90% din toate microorganismele din raza sa de acţiune, procesul fiind denumit ”iradiere germicidă ultravioletă”, potrivit Gulf News.
Waleed Al Manea, ministrul Sănătății din Bahrain, consideră că ne aflăm în fața unei adevărate ”revoluții medicale”, chiar dacă – deocamdată – robotul a fost testat doar în medii industriale. Robotul vorbește 12 limbi, poate măsura temperatura corpului uman și, mai mult, identifică pacienții prin recunoaștere facială.
Specialiștii sunt optimiști, în urma testelor efectuate, iar acest robot revoluționar ar putea fi pus în vânzare și trimis pe ”frontul de luptă” împotriva noului coronavirus.
”Am început să folosim roboții în instalațiile de izolare și tratament, ca parte a fazei experimentale, apoi i-am folosit în sectorul sănătății. Cu siguranță este o nouă revoluție medicală și vrem să vedem ce beneficii pot obține pacienții și personalul medical. Această nouă tehnologie va ajuta medicii și asistentele să evalueze eficacitatea roboților și să îi integreze în activitatea lor de zi cu zi”, a declarat ministrul Sănătății din Bahrain.
Potrivit experților, radiația emisă de lumina UV dăunează materialului genetic al virusurilor și dăunează capacității lor de replicare. Majoritatea virusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, sunt acoperite cu o membrană subțire ușor despărțită de razele UV.
Paul Hunter, profesor în medicină la Universitatea din East Anglia, spune că „lumina UV inactivează SARS-CoV-2, iar asta nu este deloc surprinzător. UV inactivează foarte eficient majoritatea virusurilor”.
Într-adevăr, dezinfectarea UV este folosită pe scară largă ”pentru dezinfectarea apei potabile, spre exemplu. Având în vedere natura coronavirusurilor, ne-am aștepta ca acestea să fie deosebit de sensibile la dezinfectare fie prin hipoclorit (n.red. – înălbitor), fie prin lumină UV”, a mai precizat profesorul Hunter.